A rose is a rose is a rose is a rose , lät Gertrude Stein oss veta. En ros kan vara sylt också vill jag tillägga.
Nu på vintern sitter jag gärna och bläddrar drömmande i boken ”Kan man äta sånt?” av Inger Ingmanson. Den handlar om vilda ätliga växter och även om en del odlade växter som nog sällan hittar in köket. Hemma hos mig står den bland kokböckerna även om jag inte direkt läser den för receptens skull. I boken kan man läsa om sånt man kan plocka själv i naturen och använda till mat och dryck. Jag har studerat ayurvedisk medicin och där gör man samma sak men tillverkar istället mediciner av det man plockar.
Just såhär i januari när det är kallt och mörkt och man längtar till soligare dagar blir jag inspirerad att ta fram några recept med rosor. Jag använder rosenvatten ibland i matlagningen. Speciellt i efterrätter med frukt och i smoothies kan en skvätt rosenvatten pigga upp. Ros anses vara svalkande på kroppen, så det är verkligen en sommaringrediens. Dags att drömma litegranna.
Ros-saft
4 dl färska rosenblad
2 dl kokande vatten
¼ tsk kardemummakärnor
2 dl socker
½ dl färsk citronsaft
1 ½ dl granatäpplejuice
12 dl kallt vatten
Krossa rosenbladen i en stor mortel eller kör dem i en mixer och lägg dem i en bunke. Häll över det kokande vattnet och tillsätt sedan kardemumman. Sätt på ett lock och låt stå över natten. Nästa morgon silar du rosensaften genom en silduk. Sätt bunken ovanpå en kastrull med kokande vatten och tillsätt sockret. Rör tills sockret har löst sig i rosensaften. (Om du inte vill använda allt på en gång är det bäst att ställa undan det du vill spara i en kanna i kylen utan att tillsätta resten av ingredienserna.) Låta svalna och tillsätt sedan de andra ingredienserna.
Servera kallt, gärna med is.
Ros-sylt
250 gram färska rosenblad
5 dl syltsocker
Saften av 2 citroner
Ca 7 dl vatten
Blanda rosenbladen, citronsaft och socker väl i en bunke och låt sedan stå över natten i rumstemperatur. Koka upp vattnet i en kastrull. Blanda i rosen-sockerblandningen och rör om till sockret har löst upp sig. Sätt ner värmen på spisen och låt puttra på låg värme i ca 20 minuter. När sylten börjar tjockna är det dags att ta kastrullen av spisen. Häll upp sylten i steriliserade burkar. Förvara mörkt och svalt (kallt).
© www.matskolan.com, Kristofer Edlund 2013